Kørekort i Polen

polsk-koerekortPrisen for erhvervelse af kørekort i Danmark ligger i gennemsnit på 10.000-12.000 kroner.

To danske arrangører har ønsket at tilbyde danskere kørekort i Polen. Angiveligt skulle kørekortene på denne måde kunne erhverves til halv pris, også selvom ophold medregnes. Desværre viser en granskning af de juridiske forhold, at det tilsyneladende er et krav, at man har bopæl i minimum 6 måneder i Polen, før det polske kørekort kan ombyttes til et dansk. Derfor har de danske arrangører af køreskoleture til Polen valgt at ophøre med denne aktivitet.

Baggrund

Igennem længere tid har tyske statsborgere taget til Polen for at få de billige kørekort. Det er muligt at erhverve førerbevis til kategori A, B, C, D og E. Der burde umiddelbart ikke være nogen hindring for, at danskere kan gøre det samme. Danske bilister, uddannet ved polske køreskoler, vil blive lige så sikre som alle andre danske bilister. Udsigten til konkurrence fra Polen har dog udløst et ramaskrig fra danske kørelærer og disses interesseorganisation. Arrangørerne af “kørekort-rejserne” ønsker at være helt sikre på at kørekort taget i Polen kan ombyttes til et dansk. Dette lader pt. ikke til at være muligt, medmindre man har opholdt sig de nævnte 6 måneder i Polen.

Skulle der komme ændringer i denne mulighed for “grænsehandel” vil det blive oplyst her på siderne.

Nogle kommentarer fra debatten om kørekort i Polen

Vibeke Vesterhouen, kørelærer i Århus:
“Jeg er rystet over, at man tilbyder en køreuddannelse i Polen på så kort tid. For det første eksisterer der ingen tvungen undervisning i landet, og for det andet findes der ingen køretekniske kurser. Hvis halvdelen af de danske bilister havde opnået uddannelsen i Polen, ville dødstallet være firedoblet”
Kilde: Jyllands-Posten, 11. april 2005

René la Cour Sell, direktør i Rådet for Større Færdselssikkerhed:
“Den pågældende (rejsearrangøren) gør intet ulovligt. Han må gerne etablere en køreuddannelse i Polen, så længe den polske lovgivning ikke er harmoniseret med EU-reglerne. Det er vanskeligt for mig at kommentere indholdet af denne uddannelse, men umiddelbart er jeg mest bekymret for den teoretiske side af sagen. Hvis man intensivt kører og træner i 14 dage, kan projektet måske lykkes”
Kilde: Jyllands-Posten, 11. april 2005

Folketingsmedlem Karsten Nonbo (V), formanden for Færdselssikkerhedskommissionen:
“Færdselssikkerhedskommissionen vil holde øje med udviklingen. Mange danskere har i forvejen fået kørekort i USA eller i Australien, hvor der er venstrekørsel, og udenlandske kørekort behøver ikke nødvendigvis at indebære ringere standard end i Danmark”
Kilde: Ritzaus Bureau, 11. april 2005

14 kommentarer vedrørende “Kørekort i Polen”

 1. 1
  Af: K.E Jensen.

  Ja det er jo rystende at nogen kan være så
  uvidende om polske forhold som Vibeke Vesterhouen giver udtryg for,gad vide om
  hun ved noget om polen overhovedet.
  Det kan oplyses hende at der f.eks er køretekniske anlæg i polen.
  Det er nok den forbandede misundelses brød
  som bages i danmark hun er kommet til at
  spise.
  Det gør jo ondt at høre at polakker kan
  erhverve kørekort lige så godt som i danmark
  men selvfølgelig til en brøkdel af danske
  priser,men der er også mindre beukrati som skal betales.

 2. 2
  Af: Joan Frederiksen.

  Nu er det ikke lige Polen i mit tilfælde, men Irland hvor jeg har været bosat de sidste 2 1/2 år. Her kan man erhverve sig et gyldigt MC kørekort på mindre end 10 minutter, uden nogensinde at have set en motorcykel, og utroligt nok giver det ikke en ringere sikkerhed i trafikken. Kørekortet er selvfølgelig ikke gyldigt til motorveje skal det siges. Men, den slags kørekort (Provisional License) er ikke godtaget i Danmark, og kan derfor ikke bruges til international kørsel. Jeg har ikke noget problem med at udenlandske kort kan ombyttes til et Dansk, men der burde være minimum en teori prøve, samt en enkelt køretime eller 2 for at vænne sig til højre kørsel og diverse danske traffikregler som ikke er gældene i det land kortet blev taget.

 3. 3
  Af: Anna Kolawska.

  To Vibeke: Please check things before you start to critise them. In Poland there is compulsory driving lincece course, which everyon has to complete before exam – both practice and theory.
  To Rene: First let’s harmonise Danish roadsigns and road traffic. Ensretvej? Can’t you use the roadsing with mark?

 4. 4
  Af: AMB.

  Hvad med andre af de nye EU lande, fx. de 3 baltiske lande. Kravet om 6 mrds. bopæl, er det et dansk krav eller et polsk?

 5. 5
  Af: Søren.

  hej

  jeg ville høre om der er nogen som kender til reglerne i Sverige da jeg er registreret der.
  ville høre hvis jeg tog til polen og fik mit kørekort der, om jeg så kunne få det ombyttet til et svensk?

 6. 6
  Af: Henrik.

  Tjah, hvorfor skulle et kørekort i taget i et andet land dog ikke være ligeså godt som et taget i Danmark..bortset fra Prisen lære man da ligeså meget i andre EU lande !
  Jeg selv har boet i Spanien i 6 år og har taget stor kørekort hernede det er EU det er billigere men køre reglerne er sgu da de samme.

 7. 7
  Af: Nicki.

  må man køre rundt som dansker med et polsk kørekort eller skal det laves om til dansk kørekort ? vis man bo i danmark .

 8. 8
  Af: henna.

  KAN men stadige tag kørekort i polen ? Er det nogen det kender nogen skoler det tilbyder det ? tak for hjælpen

 9. 9
  Af: Michael.

  Ved godt men er helt forbavset over den holdning Vibeke har! Synes ikke på nogen grund det er fair at være sådan over andre, bare fordi deres priser er lavere end dine! Den slags fordomme fra dig og andre kan gøre at det er en af grundene til at de tager det i udlandet! Kan ikke se hvorfor danskere skulle kunne være bedre eller mere sikre i trafikken end polakker.!

 10. 10
  Af: arne jensen.

  jeg har et barnebarn som går i den internationale skole i warswawa,og skal være i polen i 3 år,sammenmed sine forældre, har 1½ år igen, hun har taget kørekort dernede
  startede med teori den 1/2, første prøve dumpede hun på 3 fejl,må kun have 2 fejl
  14 dage efte bestod hun, så var der ventetid på 3 uger før hun kunne komme op til køreprøve , og der bestod hun første gang, derefter skulle der gå 3 uger før hun kunne få kørekortet, ialt går der 2 måneder inden kørekortet er i hus

 11. 11
  Af: John T.

  Med de sindsyge priser herhjemme for at få kørekort, er det helt naturligt man søger i nærliggende lande, præcis som man gør ved større tandlæge operationer mm.

 12. 12
  Af: h.p.

  som det fremgår af citatet fr kørekortbekendtgørelsen kan alle kørekort ombyttes til danske, betingelserne er forskellige, men fra de mere tvilsomme lande akal man bare aflægge en kontrolerende køreprøve for de danske myndigheder og så er den ged barberet. Altså der er ingen krav om køreundervisning, og du bliver ikke betragtet som førstegangserhverver

 13. 13
  Af: Per.

  John T.
  Hvis du søger i de nærliggende lande så må Norge da dukke op ikke ??

  Normal pris på kørekort ca. 30000 nkr !!!

  Jeg synes, til sammenligning med de NORDISKE lande, at det er billigt at tage kørekort i dk

 14. 14
  Af: jake.

  kan man bytte et amerikansk kørekort til tysk kørekort uden at skulle til prøver ?

Deltag - giv din kommentar herunder